Ribnica

 

 

 

Sprava – Kristusova ljubezen nas priganja (2 Kor 5,14)

Letošnja molitvena osmina za edinost (18.1. – 25.1.2017) ima poseben značaj, saj mineva petsto let od začetka reformacije v Nemčiji (1517). Ta dogodek je močno zaznamoval vso evropsko, svetovno in tudi slovensko zgodovino in kulturo. V prejšnjih časih se katoličani takšnih obletnic nismo bili vajeni spominjati, saj so se obhajale v duhu ostrih kritik in očitkov na obeh straneh. Letos se prvič obhaja v ekumenskem in molitvenem duhu. Tako je želel papež Benedikt XVI., ki je leta 2011 sprejel povabilo luteranov, da se spominjanju pridružijo tudi katoličani. Tako želi tudi papež Frančišek, ki se je ob dnevu reformacije 2016 udeležil začetka spominskih slovesnosti v Lundu (Švedska). Ob njih prihaja do izraza tudi bolečina in skupno priznanje krivde za globoke delitve, ki so sledile reformaciji. Takšno »očiščenje spomina« bo omogočilo, da napravimo nove korake na poti sprave.

 

Besedila za osmino so pripravile krščanske Cerkve in skupnosti v Nemčiji. Izbrale so vodilno misel Sprava – Kristusova ljubezen nas priganja. Z njo se osredotočajo na jedro krščanskega verovanja, na Jezusa Kristusa in na delo sprave, ki ga je izvršil. Kristusova ljubezen nas priganja najprej k temu, da molimo in da nam molitev da poleta za delo v prid edinosti.  Za boljše razumevanje skupnega obeleževanja reformacije lahko služi dokument Od konflikta do skupnosti (Cerkveni dokumenti št. 150).

KNJIŽICA SPRAVA – KRISTUSOVA LJUBEZEN NAS PRIGANJA (2 Kor 5,14–20)

dr. Bogdan Dolenc, tajnik Slovenskega ekumenskega sveta

 

 

Spored dogodkov v Tednu krščanske edinosti v Mariboru
od 18. do 25. januarja  2017

SREDA, 18. januar: Začetek molitvene osmine v Evangeličanski cerkvi v Mariboru, Trubarjeva 1. Od 16. do 18. ure »Mini svetopisemskim maratonom«. Ob 18. uri ekumenska molitev mladih.

ČETRTEK, 19. januar: Ekumensko predavanje: »Na sledi evropski prelomnici: Martin Luter 500 let kasneje«. Predavatelja: dr. Andrej Hozjan iz Filozofske fakultete UM in dr. Aleš Maver iz Filozofske fakultete UM in Teološke fakultete UL. na TEOF, Enota v Mariboru, Slovenska 17, Maribor

PETEK, 20. januar: Cerkev sv. Cirila in Metoda, Vrablova 21, Maribor - Tezno, ob 18. uri: Evharistično bogoslužje z ekumenskim govorom (stolni kanonik Bernard Geršak).

SOBOTA, 21. januar: Cerkev sv. Magdalene v Mariboru, Magdalenski trg 3, ob 18.30: Evharistično bogoslužje z ekumenskim govorom (gen. vikar Janez Lesnika).

NEDELJA, 22. januar: Srbska pravoslavna cerkev, Tržaška cesta 13, ob 10. uri: Pravoslavna Božja liturgija (Jerej Savo Kosojević, paroh v Mariboru).

PONEDELJEK, 23. januar: Cerkev Sv. Križa, Ertlova 4, ob 18.30. uri: Evharistično bogoslužje z ekumenskim nagovorom (mag. Franček Bertolini, voditelj Pastoralne službe v Mariboru).

TOREK, 24. januar: EKUMENSKA MOLITEV V MARIBORSKI STOLNICI. Sodelujejo predstavniki katoliške, pravoslavne, evangeličanske in binkoštne Cerkve, ob 19h.

SREDA, 25. januar: Sklep molitvene osmine v baziliki Matere usmiljenja (pri frančiškanih), Ul. škofa Maksimilijana Držečnika 7, ob 19. uri. Vodi: nadškof msgr. Alojzij Cvikl DJ.