Ribnica

 

 

 

Starši so naenkrat postali učitelji za devet predmetov hkrati in vsak po svoje odgovarjajo na najpogostejši stavek »ne razumem tega«. Te dni lahko ugotavljamo, kako samostojni so otroci in najstniki, na kak način delujejo in kako je z njihovo koncentracijo.
Začetna vnema nekaj časa drži, delo opravijo po najboljših močeh. Ko se prebijamo skoz šolska navodila, vsi spet cenimo razlago učiteljev, ob kateri bi med šolsko uro zehali. Jezimo se zaradi »lukenj«, ko čakamo na prezasedene povezave do spletnih strani z učnim gradivom, slišimo stavek »Kakšna beda, dolgčas.«

In tu so 4 napotki, kako pregnati dolgčas pri #najstnikih:

  • Da socialnim omrežjem, a pozor! Socialna omrežja, ko so Instagram in druga, imajo tudi dobro plat. Pri sošolkah ali sošolcih se da hitro preveriti kak rezultat in vklopiti »klepet«, da smo manj sami. A tudi druženja na omrežjih se naše telo zasiti in potrebujem odklop, zato se dogovorite z vašim najstnikom, koliko časa bo namenjenega omrežju.
  • Predmet gospodinjstvo v domači izvedbi. Tudi če vaši mladostniki niso naravni talent v kuhinji, je pravi čas, da se naučijo rezati čebulo, oprati solato in pripraviti špagete s tuno ali piščancem. Ugotovili boste, da so zmožni še marsičesa in da je gospodinjstvo v domači izvedbi lahko pravo razvedrilo. Morda je prav zdaj odličen čas, da vašega najstnika naučite ločevanja »belega in pisanega perila!
  • Vaša knjižnica. Morda imate doma kak knjižni naslov, ki ste ga radi brali v mladosti; knjigo lahko ponudite vašemu najstniku, nekatere res dobre knjige so brezčasne, pomislite, morda pa imate kakšno tako doma.
  • Poskrbimo, da ostanem ozdravi. Hrana naj vsebuje dovolj vitaminov, izogibajmo se sladkih prigrizkov in nezdravih maščob, prigrizek v odmoru so lahko tudi jabolka, korenček in kruh. Za zdaj se posamezno še lahko odpravimo v naravo, poskrbimo pa za dovolj različnih oblik gibanja: tek, hojo, kolo, rolkanje, kotalkanje, kjer se to da. Pri tem se dosledno izogibajmo dokazovanju in uporabimo zaščitno opremo, zdaj res ni čas za urgenco.

Da boste lahko brez skrbi in se bodo vaši najstniki zabavali, pa smo poskrbeli na Družini. Podarjamo vam polni dostop do revije #Najst, do katerega lahko dostopate na tej povezavi.

Več o #Najst pa najdete tu!

Mislimo na vas,
vaša Družina